I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

  Schedule a Visit

  Nulla vehicula fermentum nulla, a lobortis nisl vestibulum vel. Phasellus eget velit at.

  Call us:
  1-800-123-4567

  Send an email:
  [email protected]

  Συχνές Ερωτήσεις

  Βρείτε πιο κάτω τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που συχνά έχουν οι γονείς σχετικά με τους σχολικούς ψυχολόγους ή τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

  Αν έχετε οποιαδήποτε απορία η οποία δε συμπεριλαμβάνεται στη πιο κάτω λίστα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα στο τέλος αυτής της σελίδας είτε τηλεφωνικώς και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω:

  Τι ειναι ο Σχολικος Ψυχολογος;

  Ο Σχολικός Ψυχολόγος είναι ο ψυχολόγος ο οποίος έχει ειδικευτεί ώστε να εργάζεται με παιδιά και εφήβους (από 3 μέχρι 18 ετών), βοηθώντας τους να επιτύχουν ακαδημαϊκά, κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά. Οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχουμε περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων):

  • Αξιολόγηση ψυχολογικών και μαθησιακών προβλημάτων
  • Συμβουλευτική/Θεραπεία παιδιών και εφήβων
  • Συμβουλευτική γονέων
  • Προγράμματα παρέμβασης

  Πέραν των ατομικών επισκέψεων, ο Σχολικός Ψυχολόγος συνεργάζεται με οικογένειες, δασκάλους, διευθυντές σχολείων και άλλους επαγγελματίες για τη δημιουργία ασφαλών, υγιειών και υποστηρικτικών μαθησιακών περιβαλλόντων που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ του σπιτιού, του σχολείου και της κοινότητας. ψυχολογικών και μαθησιακών προβλημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις υπηρεσίες, επισκεφθείτε το ανάλογο τμήμα της ιστοσελίδας μου.

  Ποια η διαφορα ενος Σχολικου απο ενα Εκπαιδευτικο Ψυχολογο;

  Καμμία. Λόγω του ότι οι Σχολικοί Ψυχολόγοι εργάζονται με παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας, ονομάζονται είτε Σχολικοί είτε Εκπαιδευτικοί Ψυχολόγοι. Σε διαφορετικές χώρες επικράτησαν διαφορετικές ονομασίες γι’ αυτό προέκυψε και η σύγχυση, π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται κυρίως ο όρος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος ενώ στις Η.Π.Α. ο όρος Σχολικός Ψυχολόγος.
  Στη Κύπρο χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι χωρίς να υπάρχει καμμία διαφορά μεταξύ των επαγγελματιών. Εννοείται βέβαια ότι ο επαγγελματίας οφείλει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ειδικών Ψυχολόγων ώστε να μπορεί να εξασκεί το επάγγελμα του Σχολικού Ψυχολόγου.

  Ποια η διαφορα ενος Σχολικου Ψυχολογου με ενα Παιδοψυχολογο;

  Στη Κύπρο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υφίσταται η ειδικότητα “παιδοψυχολόγος”. Πολλοί γονείς αναφέρουν τον όρο “παιδοψυχολόγος” όταν θέλουν να μιλήσουν για τον ειδικό ο οποίος ασχολείται με παιδιά, χωρίς να γνωρίζουν ότι δε συμπεριλαμβάνεται στις πέντε αναγνωρισμένες ειδικότητες ψυχολόγων (Σχολική, Κλινική, Συμβουλευτική, Οργανωσιακή και Δικανική Ψυχολογία).

  Για να λάβετε υπηρεσίες ψυχολόγου οι οποίες αφορούν το παιδί σας, είναι σημαντικό ο επαγγελματίας με τον οποίο θα συνεργαστείτε, να είναι εγγεγραμένος στο Ειδικό Μητρώο και με βάση την εκπαίδευσή του, να έχει καταρτιστεί στο να δουλεύει με παιδιά και εφήβους.

  Χρειαζεται το παιδι μου να επισκεφτει ενα Σχολικο Ψυχολογο;

  Δυστυχώς αυτή η ερώτηση δε μπορεί να απαντηθεί με ένα απλό “Ναι” ή “Όχι”. Αν παρατηρήσατε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει μαθησιακά ή κοινωνικά, αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να διαχειριστεί τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά του ή όταν τον επηρεάζει μία σημαντική αλλαγή στη ζωή του, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με ένα Σχολικό Ψυχολόγο ώστε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας.

  Χρειαζεται η συγκαταθεση και των δυο γονεων για να μπορεσετε να δειτε το παιδι μου;

  Ναι. Για να μπορέσω να παρέχω οποιαδήποτε υπηρεσία στο παιδί, είναι απαραίτητο να υπάρχει η συγκατάθεση και των δύο νόμιμων κηδεμόνων – όπως άλλωστε προνοείτε και στη νομοθεσία. Στη περίπτωση όπου αυτό δεν είναι δυνατό, δυστυχώς δε μπορώ να αναλάβω το παιδί. Αυτό ισχύει και σε περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων όπου η κηδεμονία ανήκει και στους δύο γονείς.

  Τι να περιμενω απο τη πρωτη συναντηση;

  Η πρώτη συνάντηση γίνεται μόνο με τους γονείς και χωρίς το παιδί. Σκοπός είναι να γίνει ξεκάθαρος ο λόγος της επίσκεψής σας και να κατανοήσω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.
  Παράλληλα θα σας ενημερώσω για τις διαδικασίες παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών ενώ θα ξεκινήσουμε και τη διαδικασία της λήψης ιστορικού του παιδιού και της οικογένειας η οποία θα συνεχιστεί στις μετέπειρα συναντήσεις.

  Ποσο διαρκει και ποσο κοστιζει η καθε συναντηση;

  Οι ατομικές συναντήσεις διαρκούν 45-50 λεπτά και στοιχίζουν 50 ευρώ. Αυτό ισχύει τόσο για τη συμβουλευτική/θεραπεία παιδιών και εφήβων όσο και για συμβ0υλευτική γονέων. Εξαίρεση αποτελεί η ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων η οποία κοστολογείται σαν ενιαίο πακέτο στα 500 ευρώ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται:

  – Όλες οι συναντήσεις (τόσο με τους γονείς όσο και με το παιδί)

  – Η χορήγηση εργαλείων και ερωτηματολογίων

  – Η επικοινωνία με το σχολείο και άλλους ειδικούς οι οποίοι συνεργάζονται με το παιδί

  – Η συγγραφή έκθεσης και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

  Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες μπορείτε να βρείτε στο ανάλογο τμήμα της ιστοσελίδας μου.

  Πως πρεπει να ετοιμασω το παιδι μου για τη πρωτη επισκεψη;

  Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς απέναντι στο παιδί σας και να του εξηγήσετε το λόγο επίσκεψης με τρόπο που να είναι απλός και κατανοητός. Αρκετοί γονείς τείνουν να λένε στο παιδί ότι θα δούν κάποια «δασκάλα» ή «μία φίλη» αλλά είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς και να εξηγήσετε το ρόλο του ψυχολόγου στο παιδί σας, καθώς και γιατί εσείς θεωρήσατε σημαντικό να τον επισκεφτείτε. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε και μαζί πριν την πρώτη συνάντηση με το παιδί σας.

  Χρειαζεται να επικοινωνησετε με το σχολειο;

  Αναλόγως του αιτήματος, πιθανόν να χρειαστεί να επικοινωνήσω και με τον εκπαιδευτικό της τάξης ή υπεύθυνο καθηγητή ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της λειτουργικότητας του παιδιού στο πλαίσιο του σχολείου. Αυτό γίνεται μετά τη συγκατάθεσή σας για λήψη πληροφοριών από τρίτους.

  Θα χρειαστει να δω κι αλλους ειδικους;

  Συνήθως μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, αν χρειάζεται, μπορεί αν εισηγηθώ το παιδί να λάβει άλλες υπηρεσίες, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική εκπαίδευση ή να παραπεμφθεί σε άλλους ειδικούς. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην εξειδίκευσή μου και άρα θα υπάρξει παραπομπή.

  Ποσο θα διαρκεσει η συμβουλευτικη/θεραπεια;

  Δυστυχώς κανείς ειδικός του κλάδου δε μπορεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα. Η διάρκεια της συμβουλευτικής/θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το είδος του αιτήματος, το κίνητρο για αλλαγή κ.α..

  Η ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων διαρκεί περίπου 8 συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με τους γονείς. Περισσότερες πληροφορίες για την ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων μπορείτε να βρείτε στο αντίστοιχο τμήμα της ιστοσελίδας μου.

  Έχετε κάποια άλλη απορία η οποία δεν απαντήθηκε στα πιο πάνω; Συμπληρώστε τη πιο κάτω φόρμα επικοινωνίας και θα σας απαντήσω το συντομότερο:

   * Υποχρεωτικά πεδία.

   Για να στείλετε το πιο πάνω μήνυμα σημαίνει ότι συμφωνείτε με τους Όρους και Προϋποθέσεις Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας.